lørdag 11. desember 2010

Spiselige gaver


Jeg synes det er gøy både å få og gi spiselige gaver, og hver jul pleier vi å lage sånn ca. 3 kilo marsipan. Mesteparten blir gitt bort, men noe beholder vi selvfølgelig selv. Hjemmelaget marsipan er det beste som fins!

Å lage marsipan er litt arbeid, ihvertfall skåldingen av mandler. Men hos oss har dette blitt en koselig familieaktivitet, og når man er flere sammen så går skåldingen ganske radig unna. Ved hjelp av kjøkkenmaskinen har dessuten marsipanlagingen blitt kraftig forenklet og effektivisert. Før satt vi nemlig og malte mandlene ved hjelp av en håndsveivet liten kvern som det gikk omtrent 20 mandler i om gangen, så å male halvannet kilo mandler var omtrent en dagsjobb.... Deretter knadde vi marsipanen sammen for hånd. Alt dette tar altså kjøkkenmaskinen seg av nå, sånn at marsipanlaging har blitt skikkelig lystbetont.


Etter at vi har laget marsipanen, ruller vi den ut til kuler som dyppes i smeltet melkesjokolade. Ungene synes dessuten det er gøy å drysse over litt kakestrøssel. Da blir det nesten som disse kolbrieggene fra Nidar Bergene som man får kjøpt til påske, bare at disse smaker myyye bedre og kan få den mest ihuga marsipanhater til å elske marsipan.


Skulle du bli fristet til å hive deg i marsipanlagingen, så er oppskriften enkel:

250 g mandler
250 g melis
1 eggehvite


Mandlene skåldes først og legges til tørk på et kjøkkenhåndkle i ca et døgn. Mal deretter mandlene og bland i melis. Ha oppi eggehviten og kna det hele godt sammen. Trill ut kuler eller lag figurer som dyppes i smeltet melkesjokolade ( vi pleier å ha sjokoladen oppi en kopp og smelte den i mikroen). Husk å la kulene tørke på fat eller form kledd med bakepapir, ellers vil de henge fast! Settes i kjøleskap etter at sjokoladen har begynt å stivne. Oppbevares i luftett boks i kjøleskapet.


Koselig gave å gi vekk oppi en fin skål pakket inn i cellofan, eller i et pyntet glass. Vil garantert falle i smak hos de aller fleste:-)

Har du lyst til å gi vekk en spiselig gave som passer til små englebarn, så har de søte små her i huset laget en perfekt gave, etter inspirasjon fra pepperkakeboken Knas.


Her er sukkerstenger limt sammen ved hjelp av melisglasur, og så er sleden fylt med godteri festet med glasur. Nissen er en seigemann:-)

                            Bon appetit!

18 kommentarer:

 1. ARRRGH! Lager du marsipanen sjøl?! Klarer ikke å høre mer!!
  Forresten - en av skolegutta har laget seigmenn på skolen! Slå den du!

  SvarSlett
 2. Og til alle Barbros beundrere: Jeg er også en STOR beundrer av Barbro, så ikke la dere skremme av mine til tider småfrekke kommentarer;) I tillegg til at Barbro er en superkvinne, så har hun også superhumor;)

  SvarSlett
 3. Nå fikk til og med jeg lyst på marsipan, selv om jeg er allergisk mot mandler...
  Du, klin umulig å få tak i silkis til hjerteproduksjon, men jeg har ikke gitt opp....☺

  SvarSlett
 4. Det så nydelig ut, og dere har jo laget den så flott! Jeg liker marsipan, og hjemmelaget er den beste, men må innrømme jeg ikke har laget det selv;)
  Flotte "reste"klær under her! Driver og syr meg kjole av ullfilt, men det går sakte selv om mønsteret er råenkelt....redd symaskina:O)

  Ha ei fin helg videre og klem fra meg;)

  SvarSlett
 5. Åh så deilig det ser ut :)
  Jeg tar den enkle varianten (hvis jeg noensinne finner tid osv til å gjennomføre planen altså) med ferdigkjøpt marsipan og sjokolade. Da skal jeg kun trille og dyppe - ja, og inspirert av barna dine, kanskje drysse på litt strøssel :)

  SvarSlett
 6. Bøyer meg i støvet av beundring!

  SvarSlett
 7. Husker det var min jobb som liten å få skallet av mandlene når mamma laget kransekaker ;) Jeg lager noen spiselige gaver, men det er til de firbente ;)

  SvarSlett
 8. nå kom jeg på det jeg savner mest med å bli voksen og ikke bo hjemme hos mamma og pappa hehe akkurat det der var en tradisjon hjemme hos oss og da var det sånn at jeg og mamma skollet mandler og pappa tok seg av resten for hånd, så du sa. hehe kanskje jeg skal ta å lage marsipan i år det er som du sier den beste marsipanen er den hjemmelagde!

  SvarSlett
 9. Disse ser jo virkelig gode ut Barbro, men jeg er en av de som ikke liker marsipan, så det blir nok ikke noen slik lage dag her hos oss:)

  Så masse flott du har laget, flotte kjoler og julepynt. Jeg har jo besøk så du vet jo hvordan jeg har det;) Vi snakkes:)

  SvarSlett
 10. Det blir aldri tid til å lage hjemmelaget marsipan her hjemme, men det er et par marsipanelskere (ikke jeg) som nok kunne tenkt seg det. Kjempekoselige gaver å gi bort. Sukkertøysleden var utrolig flott da :)

  SvarSlett
 11. Mmmm dette så godt ut og fikk lyst å prøve
  ...men får se hva tid som blir igjen...
  Ha en fin lørdag min venn

  Klem

  SvarSlett
 12. ojj så fin blogg du har ordna til!! jeg som ikke liker marsipan fikk faktisk litt lyst på!!!

  SvarSlett
 13. I love your "Christmas-house" and all the decorations...adorable!!!
  Astrid

  SvarSlett
 14. ..Jammi marsipan - kan hende jeg tar deg på ordet og roter sammen og lager marsipangodter jeg også!!..takk for tips og oppskrift!

  SmilKKann

  SvarSlett
 15. Marsipanen så superdeilig ut. Tror jaggu meg at jeg skal prøve dette. Og de kjolene du har sydd var kjempefine. Du er flink!
  Julehilsen fra Monica

  SvarSlett
 16. mmmmm hjemmelaget marsipan er farlig godt! Jeg har laget marsipanbrød og fylt med nøtter og rosiner som har lagt i en lake av portvin, og så sjokolade ytterst, det blir supergodt!

  SvarSlett