onsdag 20. oktober 2010

Jeg skulle ønske...


jeg var en sånn god, gammeldags broderidame som kunne slappe av i sofaen mens jeg lett og uanstrengt broderte en tre meter lang duk i Hardangersøm med perfekt hullsøm og austmannarenning. Noe som selvfølgelig er helt utopisk. Jeg har fremdeles friskt i minne den bittelille prøvelappen jeg broderte med stoppestingstolper en gang i forrige årtusen da jeg gikk på tegning - form - farge. Det ga ikke akkurat mersmak. Likevel har jeg investert i boken "Lær deg Hardangersøm". Bare sånn for sikkerhets skyld. Det kan jo hende når jeg en gang blir bestemor at jeg får ånden over meg og broderer vakkert sengesett i dåpsgave til alle barnebarna. Man skal aldri si aldri!


Jeg har jo tidligere prøvd meg på å brodere et par juleduker og. Første gang ga jeg meg i kast med en stor duk til spisebordet i korssting. Det begynte veldig bra. Jeg klarte å brodere en hel dompapp, litt granbar, en kirkeklokke, en sløyfe og god jul. Sånn omtrent en kvart langside av duken. Min bestemor, som sikkert skjønte at det hele kom til å gå den veien høna sparker, tilbød seg imidlertid å brodere ferdig duken. Jeg var ikke akkurat tungbedt... Til jul samme år kunne jeg pakke opp en nydelig, ferdigbrodert juleduk:-)

Neste juleduk var atskillig mindre, og ble kjøpt inn i januar, sånn at jeg hadde et helt år på meg nesten. Men da jeg i agust ikke hadde fått brodert mer enn en pepperkake og et hjerte, så ga jeg vekk hele duken til en broderiglad venninne. Og gjett hva jeg fikk i julegave det året, he, he:-) Det gjelder å ordne seg...


Så brodering har jeg ganske enkelt bare gitt opp. Istedet tråler jeg heller loppemarked og Fretex for gamle, fine broderier.  Den søte, håndbroderte duken over fant jeg da jeg var på messe i helgen,


og den har nå blitt til små, skjønne hjerter, 


som denne gangen ble sydd på "skikkelig" vis med sømmen på innsiden:-)

Ha en fin dag!

26 kommentarer:

 1. Kjempefine hjerter!!! For en utrolig god ide å bruke gamle duker til å lage hjerter av! Og dine ligner jo til og med på hjerter, selv om de er sydd på vrangen!!! Bøyer meg i støvet..

  Ha en fin dag, vennen!

  klem

  SvarSlett
 2. Så søte hjerter du har laget av den duken da!! Morsomt å høre om andre som har fått "venteprosjekter", ikke bare deg det, hehe! -Men du får ihvertfall ordnet deg til så det på ett eller annen vis blir ferdig! Hardangersøm er noe jeg absolutt kunne tenkt meg å lære, men har rett og slett ikke tid..

  Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett
 3. Først satt jeg og leste GRUNDIG..,
  - og så kom de nyydelige hjertene!:-D
  Utrolig fine Barbro!
  Og ang brodering av duker,
  - jepp mormor var en reser på slikt og hjalp meg mang en gang( nå har dissse blitt kjære skatter):-)
  Ha en fin, fin dag:-)
  Det har nemlig jeg ,humre, humre - ler enda av innlegget til Pia;-D
  Klem, Hege.

  SvarSlett
 4. Så fine hjerter!
  Det var fin gjennbruk :O)
  Nei, brodering ligger ikke for meg heller..desverre..*ler*..
  Vi har esker på esker med gamle duker etter mormor...kanskje jeg kan klippe litt i de!?
  (men det spørs om min mamma ville like det da..*ler*..)

  Har ennå ikke prøvd meg på papirposer ennå..ting tar tid...
  Men det kommer :O)

  Ha en fin dag,
  klem :O)

  SvarSlett
 5. Nyyyydelige hjerter, Barbro!
  Synes forresten det virker som du har ordna deg fint ang. broderte juleduker..☺

  SvarSlett
 6. Flinkingen:) Nydelige hjerter:) Helt fantastisk!

  Klem:)

  SvarSlett
 7. Veldig veldig fine hjarte!!

  Eg kan kome ein tur og so kan vi brodere hardangersaum saman, eg er sikker på at det er morosamare enn å sitje åleine framføre tv`en.
  Psst... eg har gått eit par kurs og kan kanskje lære deg eit par sting? ;)

  SvarSlett
 8. Så flotte!
  Jeg tør vedde på at du lærer deg hardangersøm OG at det blir bestemorsydde sengesett om x antall år...

  SvarSlett
 9. hei. jeg skulle å ønsker jeg kunne brodere,dette var vakkert,så nydelige ting du har laget,ja det er mange flinke,du har såå mye annet du lager .fine skjønne ting.
  klem fra sylvia

  SvarSlett
 10. Nydelige hjerter:DDDDD Da jeg var 16, hadde jeg en kjærest, som hadde en fantastisk mor som kjøpte garn og lærte meg å strikke etter oppskrifter, brodere hardangersøm og sånne ting. Hardangersømmen var ei lita brikke, som jeg måtte ta opp noen ganger, før jeg fikk det til. Gav den bort i julegave husker jeg, he-he. Tror ikke mottageren helt viste hvor mye blod, svette og tårer det lå i den lille stoffbiten. Jeg broderte korssting og attersting, da jeg sydde Beltestakken til meg selv for snart 20 år siden. Siden den gang har det vell ikke blitt noe andre broderier enn et par geriljabroderier nå i den senere tid:DDDD Jeg er Bestemor til fire, snart fem,- men det har blitt dårlig med broderier og strikkerier og heklerier til dem. Noen strikkesokker og Mariusgensere til julegaver:DDDD Jeg sier som så at vi gjør det vi er best til. Tenker det er mye annet du kan trylle frem på symakinen din, at du ikke trenger å tenke på Hardangersøm, og andre ymse håndbroderier:DDD klemz

  SvarSlett
 11. Jeg liker å brodere, men hardangersøm kommer jeg ikke til å innlate meg på. Har juleløper i korssting på 10. året tror jeg, som kanskje blir ferdig til neste jul. Har allerede innkjøpt duk i plattsøm som jeg aldri har prøvd før, men helt umulig kan det vel ikke være? Og så skal jeg som deg lete etter andres broderier jeg kan bruke til lappetepper osv. Fine hjerter :) Men pass opp, jeg stjeler vel den idéen hvert øyeblikk også! :)

  Catje

  SvarSlett
 12. Men du ER jo en slik broderidame - bortsett fra at du syr og broderer andre ting enn hardangersom. Du er moderne!

  Sa lurt a trale rundt etter andres sydde duker til a lage ting av! Jeg har endel gamle duker fra bestemodre etc, men tor jo ALDRI i verden a klippe i dem. Andres, derimot... DET var en ide... hmmm!

  SvarSlett
 13. Nydelig hjerte! Jeg er også imponert over hvor fin toppen ble hos deg. :)

  Husker vi fikk lommetørkler i broderipakker da vi var små. Siden de var enkle og kjappe gikk det greit, men jeg tror nok heller ikke jeg hadde hatt tålmodigheten til en stor duk. Kanskje en gang når man er gammel?
  Fiffig at du har fått dine prosjekter tilbake som gaver. Det må jo ha vært en humrende glede hver gang. :)

  SvarSlett
 14. Så nydelige de hjertene ble....God ide til gjenbruk. Må bare skuffe deg på en ting. Det å bli bestemor betyr ikke at man blir glad i å brodere... Taler av erfaring.
  Du har en flott blogg.

  SvarSlett
 15. Så fine de hjertene ble da. dette var lurt.
  Klem

  SvarSlett
 16. Vi kan ikke være flinke til alt vettu, Barbro ;-) Jeg har også ei bok om Hardangersøm, og har vel hatt en rosenrød drøm om å trylle fram de nydeligste mesterverk, men.... Broderi er ikke for meg heller, dessverre :-/ Begynte så friskt på en julekalender, men det endte opp med at mamma gjorde den ferdig. Skulle så gjerne hatt en til den andre tøtta mi også :-)

  Hjertene du har laga nå var bare helt skjønne :-D

  Ha en flott kveld og klem fra Siv

  SvarSlett
 17. Hihi! Det med brodering var kjent. Hold på med det i ungdomen, men fullførte aldri, det måtte mamma gjere.

  SvarSlett
 18. Så nydelig!! De var bare vakre, de hjertene. Og en kjempe fin måte å bruke gamle brodert duker på. Har rota i skapet mitt og funnet frem noen duker jeg også. Håper det er greit for deg at jeg kopierte deg? Ble så inspirert :-)
  Klem Maja

  SvarSlett
 19. Oi, så fint det ble. Lurt å bruke duker til å lage hjerter!

  Ha en fin kveld. Klem

  SvarSlett
 20. Hardangersøm virker GRÅDIG vanskelig, spør du meg. Broderer de alle hullene, eller er de der på forhånd?? Og hvordan broderer man isåfall hull i en duk, slik helt uten videre?
  Akk ja, det er ikke alt man skal forstå her i verden. Check.

  Fin kveld til deg, okke som. Og hjertene ble, ikke overraskende, kjempefine!

  SvarSlett
 21. Hardangersøm har eg absolutt ingen planer om, men har ein del andre på ein måte... :o)

  Tenka seg te å få dukene fiks ferdige tebake som presang da! Det har eg ikkje tenkt på gitt.
  Ska sjå det blir Hardangersøm plutselig på deg, hvis ikkje kan du jo barra begynna forsiktig og gi det fra deg ;o)

  Du e barra god altså!!!
  Glede meg te å treffes! Ser ut te å værr søndag så passe best for oss. Går det bra? Giraffmamma blir og med :o)

  SvarSlett
 22. Så nydelig det ble, takk for inspirasjon!

  Gleder meg til å se hva mer du lager.

  Mimmi-Leone

  SvarSlett
 23. Må bare få si at DE hjertene va fiiine! Ha en kreativ torsdag! Klem

  SvarSlett
 24. LEKKERT!! For en super ide...

  Jeg har endel gamle duker med stygge flekker jeg kunne brukt, hadde tenkt puter, men får nok plassert noen hjerter også..

  Nyt dagen..

  Klemmer

  SvarSlett
 25. Kjenner igjen "ble-ferdig-med-en-dompap-og-litt-granbar-fenomenet". Men jeg mener, hva gjør man når man helt tydelig har sydd feil, men uansett hvor man teller fra, så er det rett?! Så den duken ligger i posen sin i skapet. Ingen som har tilbedt seg å sy den ferdig heller....Sukk!!
  Men som nevnt over - du ordna deg jo fint med juleduker du!! Og flotte hjerter ble det også. Nå må du bare finne en juleduk du kan klippe litt i og sy hjerter av! Klem!!

  SvarSlett
 26. Mormor satt alltid og broderte, og jeg angrer på at jeg ikke lærte litt imens hun levde.
  Litt stichery er det eneste jeg har forsøkt litt.
  Jeg har endel småduker etter henne, som ikke er i bruk. Det med å sy hjerter var en super ide,dine ble flotte både med søm utenpå og inni.

  Ha en fin dag!
  Klem T

  SvarSlett