søndag 21. mars 2010

Kreativt kaos

Vi er en sånn familie som nok er litt over gjennomsnitts glad i å være kreative. Hvilket medfører at vi konstant bor i et kreativt kaos, eller et sinnsykt rotehus om du vil. Siden kreativt kaos tross alt lyder en smule bedre, er det den betegnelsen vi liker å bruke.

Når alle familemedlemmenes kreative aktiviteter skal foregå i husets stue, som ikke er spesielt stor, da blir det lett litt kaostilstander. De fleste som kommer på besøk pleier å trøste med at det er sååå koselig å komme til et hjem der det vises at det bor personer som utfolder seg. Akkurat så naiv er jeg ikke at jeg svelger det, men det er jo hyggelig at folk tross alt er høflige da.

Og det å få lov til å utfolde seg er vel et stikkord hjemme hos oss. Så våre barn har stort sett fri tilgang til det meste av hobbymateriell. Hjemme hos oss virvler det garantert mer fjær enn i en hønsegård.Vi har dessuten perler nok til å utstyr en middels stor sfo et helt år.Og paljetter, glitter og stæsj nok til et helt Grand Prixsirkus.Barna våre har hatt tilgang på sakser, nåler, lim, limpistoler og embossingpistoler fra før de kunne snakke, og for oss har det vært den naturligste ting i verden. Vi har jo tross alt et øye på de når de driver på med disse tingene, og lærer de å bruke dem med respekt.Selvfølgelig tegner våre barn også på kopipapir, men jeg synes det viktig at de og får oppleve det å tegne på skikkelig papir og tegne med gode farger, akkurat som de får anledning til å male på ordentlig akvarellpapir med akvarellfarger innimellom. Og hvis mor har skikkelig overskudd, får de slå seg løs med stoffmaling og...I løpet av årene har jeg lært meg å senke skuldrene, og ikke ha noen voldsomme ambisjoner i forhold til hva barna lager. Av og til slenger jeg bare masse forskjellige materialer på bordet, og så får ungene boltre seg og kreere som de vil. Vil de bruke en halv flaske glitterlim, eller en hel pose paljetter, så er det greit for meg. Det er jo prosessen som er det viktigste, eller?

I dag har toving stått på programmet. Toving er gøy uansett om man er to eller fem og et halvt. Ungene satt lenge og koste seg, og en god stund rådet det skikkelig familieidyll i heimen. Helt til ungene fant ut at det var hverken påskeegg eller kyllinger de tovet, men sprettballer. Da gjorde mor kort prosess, og sa ting som ikke egner seg på trykk....

Den ene sprettballen ble vakkert dekorert av storesøster Sara, som sydde på ørsmå perler i alle regnbuens farger. Så til slutt ble det likevel et lite påskeegg som henger til pynt på en grein i stuen. Selv om prosessen er viktig, skal man heller ikke kimse av et vellykket resultat. Storesøster var ihvertfall mektig stolt over seg selv.For meg handler denne type aktiviteter først og fremst om å gi barna gode og positive opplevelser, og en følelse av å mestre, og slett ikke om å lage de flotteste og stiligste produktene. Nå merker jeg at et langt liv med kunst og håndverksundervisning i skole og sfo begynner å ta overhånd, så før det blir overdose av pedagogisk snikksnakk her, og før jeg framstår som en voldsomt pretensiøs mor, så tror jeg at jeg bare sier god natt, og ønsker alle sammen en strålende og kreativ uke!

25 kommentarer:

 1. God natt til deg også.Høres kjekt ut for ungene å få ta seg ut i alle slags kreativiteter.Skal litt tålmodighet til av de voksne også det.
  Klem

  SvarSlett
 2. Hei hei Barbro,
  Åh hvilken LYKKE å vokse opp i slike omgivelser og tilgjengelighet av de fantastiske materialer!!! - og så koselig at du også har en liten Sara - det har jeg også :)
  Her i heimen er det akkuratt hentet inn en stor bjerkegren som skal henge over kjøkkenbordet - og som skal dekoreres m. de fineste påskeegg - og jeg skal ta til meg det du sier om at det ikke er resultatetet - men prosessen som er det viktigste...:)
  Ha en flott uke da!
  Klem Solveig

  SvarSlett
 3. Kjempe viktig å la ungene få utfolde seg ja:) Høres ut som kreativ og herlig familie:) Go kreativ uke til deg også:))

  SvarSlett
 4. Heldige barns som har en slik kreativ mamma! Å ha muligheten til å få være kreativ åpner opp evnen til å være mottagelig for inntrykk.

  Ønsker deg en deilig start på uken, Barbro!

  Klem fra
  Anette Willemine

  SvarSlett
 5. Det høres veldig kjent ut ;) Da barna våre var små, hadde vi et kjøkkenskap fullt av hobbysaker, pluss skuffen i en kjøkkenbenk. Tror alt dette tok mer plass enn grytene... Barna visste at de bare kunne forsyne seg når de ville lage noe. Og så satt vi en del sammen og laget forskjellige ting, slik som dere gjør nå. Det er jo slik de lærer å utfolde seg :)

  Nå er ungene voksne, og de er fortsatt kreative, på mange felt. Det er godt å se.

  Fortsett å kose dere sammen, og glem rotet! Når barna er store, blir det uansett mer ryddig i huset.

  Klem fra meg!

  SvarSlett
 6. Så kjekt med kreative barn:) Mine baren har aldrig vært serlig interesserte i slike kreative syssler, til mor store fortvilselse. Håpet det skulle bli bedre da de begynte i barnehagen og på skolen, og gledet meg til å få hjem bøttevis med kreativitet....men den gang ei:( Men....noe er det blitt og noen "blinkskudd" har jeg tatt vare på. Selv om jeg må innrømme at det nok er gått noen påskekyllinger og nisser i søppelen......

  SvarSlett
 7. Hei barbro!
  Dette blir litt på tampen, før jeg blir en liten skygge her i blogglandia, men ville takke for hyggelig og varm hilsen fra deg, før jeg tar snippesken min og legger meg til under et tre!!! Hadde det bare vært så vel...! Men det går ju över, ikke sant?!

  Kreativt kaos må det bli i en kreativ familie! Det høres veldig hyggelig ut, spør du meg, og ungene dine er bare SÅ heldige! Så fortsett med det, og ta en sjau innimellom, så dere finner soffan og tv'n!

  Ha en fin vårlig tid fremover!

  Klem Cathrine :-)
  som endelig har satt skien på staburet!

  SvarSlett
 8. Du har så rett Barbro, la bara få holde på og väre kreative. For mange år siden når mine barn var små så var jeg dagmamma og det beste med den jobben var allt pyssel med barna.Det blir pyssel her også i dag, jeg skal stövsuge og så blir det og fortsette med min Tilda.Ha en fin fin dag vennen! Klem til deg!

  SvarSlett
 9. Herlig å høre, Barbro! Spisebordet i stua er stort sett befolket med pcer, papirer og diverse håndarbeid her hjemme. Og loftet tror jeg aldri jeg får orden på, der er det nok til å fylle en hobbybutikk. Så kjenner det med at kreativitet tar plass...

  SvarSlett
 10. Så koselig! Det er jo så koselig å lage ting sammen med barna - og la barna utfolde seg på egen hånd! Blir mange spennende resultater av det. Jeg synes det er kjempekos å sette meg ned sammen med eldstemann og pusle med forskjellig.

  Ha en strålende dag!
  Klem

  SvarSlett
 11. Gratulere med eit barnevenleg hus! Det liknar noko på heime hjå oss då barna våre voks opp. Godt for barn å få utforske og prøve seg, finne på,skape og mestre og kjenne seg heime!
  Som tidlegare formingslærar, støttar eg fullt ut tankane du målber om kreativitet. For meg er eit liv fullt opp med ressursar (rot)i krik og krok ein livsstil som er godt å vera i.
  I går fekk eg til jibusdagen min av ei god venninne ein keramikk-kopp der det stod:
  "KREATIVT KAOS ER BEDRE ENN PINLIG ORDEN" Oversender deg dette rektige og trøystande fyndord, Versågod!

  SvarSlett
 12. Jeg elsker kreativt kaos!! Synes det er utrolig flott at dere koser dere sammen på denne måten og at barna får utvikle sine kreative sider. Man skal som kjent "tidlig krøkes for god krok å bli" :o) OG så har de jo sikkert et og annet i genene fra sin fantastisk flinke mor..;o)

  Ha en flott og kreativ uke!!

  Klemmer fra Hildegunn

  SvarSlett
 13. Herlig at de får utfolde seg. De blir tidsnok store og da er ikke slike aktiviteter så stas lenger. Savner litt den tiden hvor ungene var små og vi lagde forskjellig sammen.
  Klem T

  SvarSlett
 14. Skulle ønske jeg med hånden på hjertet kunne si akkurat det samme...men jeg må innrømme at jeg må rydde bort innimellom. Men nå er ikke jeg så veeeeldig glad i å rydde heller, så når barna har noen prosjekter på gang, hender det at spisebordet er nabbi, saks,karton,div.div.div pyntet i ei uke i strekk...
  men for å forene disse to tingene, kreativitet og rydding, laget vi til et hobbyskap lett tilgjengelig. Det fikset mye av rotet. De kan selv lett hente ut det de har lyst på, og lett rydde det tilbake. Det funket fjell for oss.
  Hm...flere som blogger om mye av de samme tankene denne uka, kanskje jeg skal forfatte et lite innlegg også? Hva gjør vi? Lar vi ungene hoppe trampoline i dobbeltsenga, og legge nabbi på spisebordet? Eller rydder vi bort leken og kreativiteten...???

  SvarSlett
 15. Bra at barna får lov til å utvikle kreativiteten sin. Man har jo så mange ekstra gleder i livet når man har lært å holde på med kreative ting. De kommer nok til å takke deg for dette senere i livet :)

  SvarSlett
 16. En god mor er du! Tviler ikke på at ungene dine får utfolde seg! Rotet må være i andre etasje, regner jeg med?... Og du nevnte ikke motorsaga som en av de tingene du lar ungene få utfolde seg med?...
  Ha en flott kveld!

  SvarSlett
 17. Jeg tror du virkelig har forstått det!!
  Så flott at de får bruke skikkelige materialer, å bli kjent med hvor forskjellige de kan være.
  For hvor vanskelig er det ikke å male med de penslene som følger med maleskrin til barn, for ikke å snakke om de arkene som bare bukler seg!! Det er ikke moro det!
  Jeg heier på mammaer med kreativt kaos, senkede skuldre, en dæsj pedagogikk og så et hav med godt materiale, det er morra si det ❥❥❥
  Heia Barbro!!
  Ønsker deg en strålende uke!
  Klem Lokki

  SvarSlett
 18. Det er så kjekt når de får forsøke seg med det kreative, og Sara er jo virkelig flink. Vesleprinsen er så liten enda, men bare vent. Skjønt, kanskje den "teken" han har med motorsaga, vil gjøre ham mer kreativ ute i garasjen sammen med nordlendingen.

  Ha en kreativ kveld.

  Klem

  SvarSlett
 19. Heisan..

  For noen heldige barn som får vokse opp i dette huset, og som har foreldre med sånne holdninger!

  Tipper det blir masse fine høner til påske med alle disse fjærene...hi.hi

  klem fra meg

  SvarSlett
 20. Så flott at barna får utfolde seg. Dette gir næring til større kreativitet.....

  SvarSlett
 21. Moro!
  Igjen har du skrevet et innlegg jeg kunne signert på!

  Klem :o)

  SvarSlett
 22. Kjære Barbro. Kan et renslig barn på 39 få lov å leke litt hos deg? Kan attpåtil rydde etter seg, gå på do helt på egenhånd og til og med knyte skoene selv når det er på tide å gå igjen. ☺

  SvarSlett
 23. Det er nok veldig bra å vokse opp i et Barbro-hjem. :)

  SvarSlett
 24. Ååå det var et kjekt innlegg. Koselig å lese og ikke minst ga det meg et godt hjertesukk. Akkurat sånn er det her også. Vi er ikke så mange, men vi kan virkelig rote når kreativiteten skal få frie tøyler. Kjekt å se at det er flere som har det sånn :)

  Ha en fin dag.
  Trude :)

  SvarSlett
 25. Heia!
  Jeg synes det er koselig med slikt rot, da er det liv i hjemmet:)
  Du er en av vinnerne i min gi bort feiring:)

  SvarSlett