Vi har et gigantisk plommetre i hagen. Ja, det er faktisk så stort at det får frukttrærne i Hardanger til å fortone seg som små Bonzai - fruktrær. Plommetreet vårt har dessuten en avling som ville gjort enhver fruktbonde grønn av misunnelse.
På dette 8 meter høye plommetreet vokser det tusenvis av plommer av ukjent art. Og til tross for at både skole og barnehage blir invitert til årlig plukking, pluss at svigermor får tiliters bøtter med plommer sendt nordover med Hurtigruten, og at vi kaster de etter tilfeldig forbipasserende på gangveien, så er det fremdeles et par tusen plommer igjen. Er det ingen som går på slang lenger?
Bortsett fra å spise plommene som de er, så har jeg liksom litt problemer med å finne ut hva jeg skal bruke de til. Plommesaft høres mest ut som et Heliosprodukt, og frister ikke så veldig. Siden jeg hverken synes rødvin eller hvitvin er særlig godt, så tipper jeg at plommevin heller ikke faller i smak. Jeg prøvde å lage plommesyltetøy et år, og selv om det så innmari deilig ut, så holdt det med en skive...
Selvfølgelig kan jeg jo alltids ha de liggende som pynt i en lekker skål eller ti, og la de inngå i et stilleben,
men det hadde vært kjekt å bruke de til noe matnyttig. Nå har jeg hørt rykter om at plommekake skal være godt. Så da lurer jeg på om det er noen som faktisk har smakt plommekake? Og hvis den virkelig er god - er det noen som har oppskrift?? Fryseren er ryddet, så her skulle det være plass for minst et dusin:-)
Eller er det noen som har andre plommetips? Alle gode tips mottas med takk!
Og bor du i Bergensområdet er det bare til å stille med bøtte:-)
Plommer er best naturell. Min far spiser plommesyltetøy, men jeg tror det hører til hans generasjon.
SvarSlettSå jeg har dessverre ingen gode ideer.
Synes plommegrøt med vaniljeis er veldig godt. Må være maaaaasse sukker i da, det blir jo gjerne litt surt når man koker det. Og gjerne litt frø fra en vaniljestang.
SvarSlettOg såfort plommene mine blir modne skal jeg prøve ut den eplekakeoppskriften jeg la ut på plommekake :)
Å, for en gangs skyld kunne jeg ønske jeg bodde i Bergen, he he. Jeg var en kløpper på plommeslang en gang i tida. Prøvde meg på plommesyltetøy for et par år sida jeg også, men...nei. Plommekake høres godt ut. Må da finnes noen oppskrifter på nettet, ellers går det kanskje an å ta utgangsounkt i en eplekakeoppskrift?
SvarSlettMormor pleide å sylte de hele, eller hermetisere de på Norgesglass eller hva det kalles. Vi spiste det til dessert med H-melk. Et barndomsminne jeg ikke får opplevd igjen, mormors plommer,sukk.
Sjekk her:
http://forum.kvinneguiden.no/index.php?showtopic=205181
Jeg kommer gjerne og smaker! ☺
wow....!!!!for et plomme tre dere har,noe så fantastisk,skulle gjerne ha hjulpet dere av med noen bøtter plommer,elsker plommesyltetøy,
SvarSlettdu må spise dem så lenge de er der,
å pynte å lage kaker,har ikke oppskrift på sånn kake,
ønsker deg en flott tirsdag.
klem fra sylvia
Hadde det bare vært nærmere hadde jeg kommet med bøtta mi -til spiseplommer.
SvarSlettMamman min koker tykt syltetøy og oppi nord, hvor ingen har plommer er det stor suksess hos venner og kjente :)
Jeg har lagd plommekake av mørdeig lagt i paiform, vaniljekrem oppå og plommer oppå der, har prøvd med halve plommer som så lekkert ut, men lettere å spise når de var delt opp :) Litt perlesukker oppå og slettes ikke værst :)
Klem
*misunneleg*
SvarSlettPlommer er aller best naturell:) Synes eg.
Jeg hermetisere en gang plommer, fikk de av broren min. Men desverre er det ikke mere plommer å hente der, så du er heldig :)
SvarSlettJeg tok pærer-epler-plommer å hermetiserte og det var kjempegodt. Eller er jeg enig med de andre bytt epler med plommer og prøv deg frem :)
Lykke til og ha en fin dag :)
Legger du ut i nettbutikken? Tar gjerne en smart-eske eller to!
SvarSlettHe, he, god ide, Pia!
SvarSlettOi, for et voksent plommetre og det må da være litt morro at det produserer så mye også selv om man ikke helt vet hvordan man skal få brukt alt ;oD
SvarSlettJeg tenker på plommelikør, syltede plommer til is eller en kake på vinteren osv....
Hvis man koker en lake av sukker og vaniljestang og sylter plommene på fine glass så kan man jo bruke de til en fin vertinnegave også. Lunkne plommer til vaniljeis er godt! Plommegrøt med melk som minner om sommeren til dessert en kald vinterdag;oD
Lake
1 kg sukker
1 l vann
1 vaniljestang, snittet på langs
kokes opp til sukkeret har løst seg godt opp.
Hell laken over til den dekker frukten og la gjerne vailjestangen bli med!
Frukten må være steifri, steinen gjør alt bittert etter litt tid i laken!!
Jeg setter glassene på hodet til de er avkjølt og når man bruker glass med blikklokk så ser man at de har "sugd" seg ned og er tette ;oD
Lake til Likør
1,5 kg sukker
1 l vann
1 vaniljestang som snittes på midten
kokes opp til sukkeret har løst seg opp.
Avkjøles og blandes sammen med ei hel ei med 40% sprit og helles over frukten. La stå på tette glass som snus en gang i uka i minst 1 måned!
Eller kok frukten i laken til de er møre og går i oppløsning, sil av i klede og bland med spriten, da er den drikkeklar på 1-2-3, men blir bedre når den får stå litt ;oD
Håper du kommer tilbake med en "tilstandsrapport" så vi får vite du finner på med de noen og tusen plommene ;-D
Håper det var litt nytte i dette og jeg ønsker deg Lykke til!
Klem fra Grete
Wow, det va ikkje nåke lite tre nei!
SvarSlettLike seg sjå deg forstår eg :o)
Ikkje nåke tips herfra. Har egentlig et plommetre sjøl som eg poda (trur eg det va det hette...) på barneskulen, og det e naturlig nok sjå mamma og pappa ;o) Dei tar seg av å "bruka" plommene, men du har nå fått masse flotte tips allerede ser eg :o)
Gratulera så masse med vinnerlykke forresten!
(Sjøl om det forståelig nok var med litt bismak..)
Ha ein superfin dag videre søte du!
Du verden, Grete! Tusen takk for super oppskrift, snille du!
SvarSlettKan du ikke bare sende noen til meg da..?;-D
SvarSlett- plommer er såå godt!
Mamma legger dem ned på glass i lake og så får vi de servert med krem til:Nam, nam:-)
Ha en fin dag Barbro,
klem Hege.
Plomme kake har jeg spist og det var kjempe gott. Desverre har jeg ikke oppskrift men det finns sikkert på nett. Synd det ikke går noen hurtirute hit for jeg kunne virkelig tengt meg noen plommer. Vi har eple tred med desverre har alle eplene fått meslingen eller noen annen prikk sykdom så de kan vi ikke kose oss med :o(
SvarSlettÖnsker deg en fin plomme dag,kos!
Skulle gjerne tatt meg en tur over "bekken" etter plommer! Her har du jo fatt mange gode forslag sa jeg tror plommene er "reddet" i ar! Plommelikor hores veeeeldig fristende ut! ;-) Og kaker...
SvarSlettOi! Fikk plutselig lyst til å ta meg en tur til Vestlandet! For et fantastisk plommetre! Vi hadde ett (ikke på langt nær så stort) i hagen da jeg var lita:) Gode minner!
SvarSlettLykke til med 'innhøstinga'!
I helgas (?) Aftenposten var det diverse plomme-oppskrifter. Plommesaus til vilt og en plommelikør blant annet, som samboer er veldig lysten på å prøve. Vi mangler bare plommene!!!
SvarSletthttp://dinmat.aftenposten.no/Temasider/Artikler/Råvarer/Råvarer-fra-A-Å/Som-plommen-i-glasset
Tusen takk for tipset, Catje! Det må jeg sjekke ut:-)
SvarSlettJeg skulle gjerne hatt det plommetreet ditt jeg..
SvarSlettKan jeg få bytte det mot den lavendelplanten som du ville ha???
Ja, jeg blir med på tur når jeg har kommet meg på beina igjen..
Stor klem
Jeg har jo selvsakt ingen gode råd å komme med. Jeg er jo en husmor inspe, og sitter alldeles ikke på slike gode gamle skatter av noen oppskrifter. Håper du finner noe du liker!
SvarSlettMen "du dæven for et stilig tre"!!!
Hei
SvarSlettDette er kopiert fra
http://nrk.no/programmer/radio/nitimen/1.3385681
Enkel plommechutney
Dette trenger du:
2 kg plommer
5 dl lyst brunt sukker evt. vanlig sukker
3 dl rødvinseddik
4 stk syltede ingefær
1 kanelstang
2 stjerneanis
Fremgangsmåte:
Del plommene i to og fjern steinen. Skjær ingefæren i små biter og ha alt i en kasserolle. Kok opp under omrøring og la det koke over svak/middels varmetil væsken har kokt inn til sirupskonsistens.
Fyll chutneyen på varme rene glass. Legg på lokk og oppbevar chutneyen kjølig. Passer godt til kjøtt og ost.
Her en annen oppskrift også fra samme siden:)
Varme plommer med sitron, rosmarin og smuldredeig
4-6 porsj.
15 plommer
100 g sukker
2 ss smør
2 ss honning
revet skall og saft av 1 sitron
litt frisk rosmarin, ca. 4 små kvister
Smuldredeig:
100 g hakkede hasselnøtter
60 g smør, romtemperert
60 g mel
60 g perlesukker
1 stor eggeplomme
Del plommene i to og fjern steinen. Smellt smøret i en stor stekepanne og tilsett sukker, honning, sitronskall, sitronsaft og rosmarin. Kok alt sammen til sirupskonsistens. Legg i plommene og la dem surre i sirupen til de blir myke.
Hell alt oover i en ildfast form el.l. Smuldre sammen alle ingrediensene til smuldredeigen og fordel den over plommene. Stek det hele ved 220 grader til smuldredeigen har blitt pent gyllen.
Server med vaniljeis.
Men med bare 15 plommer i hver form, kan det jo bli noen former...hehe
Lykke til
Hilsen Tine
du kan jo prøve å lage plommelikør...ellers så må det jo være noen gode desserer som plommene kan brukes i... du kan skjære de opp og blande de i vanilje kesam det synes jeg høres godt ut har ikke prøvd det selv ennå... har ikke plommetre jeg men ønsker meg det! hehe men jeg kan tenke meg at plommer kan være godt i bløtekake eller ihvertfall i en kremkake! du kan jo og bruke plomme i smoothie og fruktsalat!
SvarSlettLykke til med plommene:) spis en for meg:)
Plommelikør er bare farlig godt :)Plommevin er også godt, men litt mer arbeid. Min svigersønn laget plommesyltetøy, det smakte utrolig godt på bl.a vafler. Men det kan sikkert variere etter hvilken plommesort en har.
SvarSlettUansett lykke til med plommene :)
All your blog is so sweet and cute;.. Bravo ! I love 8
SvarSlettdet var virkelig litt av et plommetre, vi har to plommetrær i hagen og dette er andre året på rad at det er tomt:-( det pleier å være haugevis med plommer som hos dere og jeg pleier også levere til venner og naboer. vi skulle bodd nærmere da hadde vi garantert kommet og plukket.
SvarSlettÅhh, jeg skulle gjerne hatt et sånt tre i hagen. Svigermor lager veldig godt plommesyltetøy. Er plommene søte og rik på smak ville jeg lagd plommelikør. Enn så deilig med plommelikør til jul??? Det er faktisk veldig enkelt å lage likør på bær. Og jeg har sikkert en oppskrift om du er interessert :)
SvarSlettÅ for et fantastisk tre!
SvarSlettMitt har ikke kommet noe særlig i år, ble flyttet litt rundt da drivhuset skulle på plass. Så jeg kjøpte en stor pose på butikken i dag, er proppfull av plommer her jeg sitter!
Jeg har laget plommelikør til jul enkelte år, det er faktisk veldig godt:) Klem
Så heldig du er så har plommetre i hagen!
SvarSlettJeg har nettopp laget plommekake, sjekk på matbloggen min: http://gryskjokkenskriverier.blogspot.com/2010/08/plommekake.html
Klem Gry : )
For et stort plommetre!!! Hva man skal bruke så mye plommer til aner jeg ikke. Her spiser vi de som er rett fra treet. Det er ikke mange for å si det slik. :) Lekre som pynt er dem jo absolutt :)
SvarSlettWow, for et enormt plommetre!!!! Vi har et ganske lite et, og VI sliter med å bli kvitt plommene... Du får stille deg opp på torget og selge billig :)
SvarSlettKlem
Lise
Nam! Eta, eta, eta, det er nok det beste man kan gjøre med plommer! Jeg går altså for den naturelle varianten, men så over her at noen nevnte likør, hm? Likør er jo veldig godt, og plommelikør er sikkert intet unntak!
SvarSlettDet er nesten fristende å gå på slang hos deg... Jeg bor jo i samme by, så før du vet ordet av det står du kanskje opp til et ribbet tre en dag... ;)
Fin kveld til deg - ta deg en plomme!
Å heldige du :) Jeg har en tante som lager verdens deiligste plommesyltetøy, synd du ikke er så begeistret for det som jeg er! Og synd jeg ikke bor så nært at jeg kan møte med bøtte .. ;) hihi, likte den litt forargede "går ingen på slang lenger!?" Lykke til med å finne ut hva du vil bruke de til - jeg stiller gjerne som prøvesmaker! Klem :)
SvarSlettPlommer er nydelig,
SvarSlettmen med husmorevner som strekker seg til kun det aller nødvendigste, aner jeg ikke hva man kan lage av disse herlighetene. Men du har rett, de er fine å se på, da..
HELDIG HELDIG HELDIG!!!!! ;)
SvarSlett