tirsdag 15. mai 2012

Nytt og fint av gamle fillerEn ting en bunaden man selv skal ha på seg. Den henger inne i skapet, og på merkverdig vis er det som om den krymper bittelitt hvert eneste år. For oss med bunader med korsettlignende liv, så er det bare å snøre igjen og holde pusten - resten av dagen. Akkurat det kan man nesten ikke gjøre med ungene, og de vokser jo så enormt fra år til år. Dermed må bunader legges både ut og ned. Heldigvis har svigermor nylig vært på besøk og tryllet veslesnuppas bunad både lengre og videre.


Dessverre var det ikke mulig å trylle forklet til Hardangerbunaden lengre, så det måtte lages nytt. Og blant opprevete filler ment for Nordsjøen (reddet til land igjen av snill venninne), fant jeg et revnet sengetøy med Hardangersøm. Heldigvis passe stort nok til å lage forkle av. "Fillen" ble kloret, vasket, solbleket, og sydd om til forkle.


Bunadspolitiet hadde nok hyperventilert om de hadde sett det, men jeg synes nå det ble fint jeg:-) Det er til og med et lite håndbrodert monogram framme på forklet.


Som i år, som i fjor, og året før der igjen, har jeg funnet bunadssko til begge ungene på Fretex, til den nette sum av 59 kroner. Er du tidlig ute bugner det av flotte, og nesten ubrukte bunadssko i alle størrelser. Fretex pleier også å ha et godt utvalg av bunadsskjorter til barn, men i år var jeg dessverre for seint ute til å få riktige størrelser. Men jeg fant en kjempefin hjemmesydd bunadnikkers i ull (til 59 kroner) til minstemannn som hadde vokst ut av den fra i fjor. Bunadnikkersen skal få sydd på de håndvevde flammebåndene i rødt og grønt som vi har hatt i familien i generasjoner.


Og jammen passet ikke vesten som jeg sydde i fjor, i år og. Da gjenstår bare å gjøre reint søljene. Jeg pleier å kle en skål med aluminiumsfolie, helle oppi varmt vann og en dose salt, og legge sølvet oppi. Sølvet blir blankt i en fei:-) Jeg så de gjorde det på God Morgen Norge i går og. Så kikk gjerne innom siden deres for å se nøyaktig hvordan det gjøres.

Er du i rute til den store dagen?

10 kommentarer:

 1. Hei! Den bunadsvesten var veldig fin. Har du kjøpt mønsteret på Husfliden? Og tusen takk for tipset om korleis reingjere sølvet! Såg for meg det gnikkeprosjektet, men no slepp eg det!

  SvarSlett
 2. Sånn gjennbruk liker jeg godt, veldig fint forkle :O)
  Nei, vi er ikke helt klare ennå,
  men det ordner seg nok.

  ha en fin kveld :O)

  SvarSlett
 3. Der var det jammen mange gode gjenbruksråd! Kjempeflott forkle! I mangel på unger har jeg ikke behov for å skaffe meg små bunader, men jeg skal definitivt legge det på minnet:) I mellomtiden får jeg gå i gang med å pusse mitt eget bunadssølv (med ditt råd) og krysse fingrene for at bunaden min passer i år også:) Håper du får en fin feiring!

  SvarSlett
 4. Hei Barbro!
  så flink du er, og så flott at man kan lage bunadsforkle av "det man har", for det er jo slik det opprinnelig ble gjort! Og Fretex er jeg en flittig bruker av også - fant bl.a. en Vossastakk for noen år siden, som jeg fikk for 200,-! Så den henger klar til omsøm og tilpassing, når eldste barnebarnet blir litt større!

  Takk for tips om puss av bunadssølv også - jeg bruker 1 liter varmt vann, noen dråper Zalo + 1 ts salmiakk, som det får ligge i noen minutter, og det er også veldig effektivt!

  Da ønsker jeg dere alle en flott 17. mai!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 5. Bunadsforkle ble flott ! :-)
  og som Cathrine sier over her - før brukte man det man hadde :-)
  mye bedre synes jeg :-)

  Bunadspolitiet er derimot en nyere oppfinnelse :-)
  som vi kunne klart oss uten :-)
  :-O

  SvarSlett
 6. Jeg testet bunaden i konfirmasjon på søndag og den holder akkurat. Spisingen begrenser seg selv, egentlig.... :)

  Bunadssko må absolutt være en grei ting å arve, de rekker vel ikke å bruke dem mer enn en gang før de blir for små :) Forkleet ble kjempefint.

  SvarSlett
 7. For et nydelig forkle det ble! Hvis bunadspolitiet skulle hyperventilere av det, må det være i glede over så flott gjenbruk (og ikke minst redning av broderiet).
  Jeg er ikke helt i rute. Yngstemann går for dress i år i steden for bunad, for første gang i skolegangen. Det er noen knapper som må festes osv, og selvsagt sølvet pusses. Jeg kan ikke bruke hurtigknepet siden vårt sølv er oksidert, dvs det skal ikke bli jevnt blankt, men ha mørke partier.
  Ha en kjempefin 17. mai :)

  SvarSlett
 8. Så nydelig forkle! Kan ikke skjønne at bunadspolitiet skal ha noe å utsette på det ;) Jeg fant også bunadsko på Fretex til eldstemann, de var som nye og betalte 59 jeg også, helt genialt når de er i den voksealderen hvor de brukes bare en gang eller to. Og jeg som kun har ungene annenhver 17 mai så er det liksom ekstra dumt å bruke for mye penger på div 17maiutstyr ;) men har sikret meg ny bunad til veslesnuppa for 2014 allerede, hehehe, var noen kjente som skulle selge en pent brukt en, greit med alt som er gjort ;D *♥*

  SvarSlett
 9. Elsker den rødfargen!!!
  Gratulerer med dagen!!! Håper du og dine får en flott feiring!! :)

  SvarSlett